Τουμάζ Σαλεχί

Εις θάνατον ο ράπερ

Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο του Ιράν τον ράπερ Τουμάζ Σαλεχί για κατηγορίες που σχετίζονται με τον ρόλο του στις κινητοποιήσεις του 2022-23, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sharq». Ο 33 ετών ιρανός ράπερ που κρατείτο, δικάστηκε στις 16 Μαρτίου, από Ποινικό Δικαστήριο της επαρχίας Ισφαχάν για «υποκίνηση πράξεων βίας» μέσω Διαδικτύου και «διάδοση ψευδών». Είχε ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Κουρδο-Ιρανής που είχε συλληφθεί από την ιρανική Αστυνομία Ηθών. Συνελήφθη αρχικά τον Οκτώβριο του 2022 αφού πήρε δημόσια θέση υπέρ των κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, κυκλοφόρησε τραγούδια που επέκριναν την κυβέρνηση και ανήρτησε φωτογραφίες του και βίντεο από τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις. Τον Ιούλιο του 2023 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών για άσχετες κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος 4 μήνες αργότερα με εγγύηση προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεσή του. Οταν επέστρεψε στη φυλακή έπειτα από δύο εβδομάδες, αντιμετώπισε νέες κατηγορίες έχοντας δημοσιεύσει βίντεο όπου μιλούσε για βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε.

Φαμπρίς Λετζερί

Κατηγορίες για βασανιστήρια

Ο Φαμπρίς Λετζερί, που έχει ενταχθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και βρίσκεται στην τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), έχει πλέον να αντιμετωπίσει καταγγελίες για συνέργεια σε βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εναντίον του πρώην επικεφαλής της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατέθεσαν μήνυση η γαλλική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και η Ενωση Υπεράσπισης Μεταναστών Utopia 56. Τον κατηγορούν ότι συμμετείχε, είτε διευκολύνοντας είτε παρέχοντας κάλυψη, στην απώθηση πλοίων μεταναστών προς την Τουρκία, καθώς και σε αναχαίτιση από τη λιβυκή ακτοφυλακή άλλων πλοιαρίων με μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία. Αυτές οι πράξεις του «διευκόλυναν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και βασανιστηρίων κατά μεταναστών», επισημαίνει δικηγόρος από την πλευρά των ενώσεων.

Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα

Το δουλεμπόριο και η συγγνώμη

Αντιμέτωπη με το παρελθόν της φέρνει την Πορτογαλία ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, που λέει ότι η χώρα του ευθύνεται για εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου και της εποχής της αποικιοκρατίας. Για περισσότερο από τέσσερις αιώνες, τουλάχιστον 12,5 εκατ. Αφρικανοί απήχθησαν, μεταφέρθηκαν διά της βίας σε μεγάλες αποστάσεις κυρίως από ευρωπαϊκά πλοία και εμπόρους και πουλήθηκαν ως δούλοι. Οσοι επέζησαν κατέληξαν σε φυτείες στην Αμερική, κυρίως στη Βραζιλία και την Καραϊβική. Το δουλεμπόριο της Πορτογαλίας αφορούσε σχεδόν 6 εκατ. Αφρικανούς, ισχυρότερο από κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Η Πορτογαλία μέχρι σήμερα είχε επιλέξει να προβάλει μόνο μία πλευρά της εποχής της αποικιοκρατίας. «Πρέπει να πληρώσουμε το κόστος», είπε σε εκδήλωση ο Ντε Σόουζα, επισημαίνοντας πως η ανάληψη ευθύνης είναι πιο σημαντική απ’ τη συγγνώμη. Η ιδέα της καταβολής αποζημιώσεων ή άλλων επανορθώσεων για το διατλαντικό δουλεμπόριο προωθείται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top