40 πιστόλια (1957)

Υπόθεση: Η Τζέσικα Ντράμοντ (Barbara Stanwyck) είναι μια αυταρχική μεγαλοκτηματίας, που «κυβερνάει», την επαρχία της Αριζόνα με σιδερένια πυγμή, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, νόμιμο ή μη. Έχει εδραιώσει την ισχύ της μέσω του προσωπικού της στόλου από 40 οπλισμένους άντρες, 40 πιστόλια. Όταν ένας νέος σερίφης φτάνει στην περιοχή, η σκληρή επιχειρηματίας βρίσκεται σε σύγκρουση με τον εαυτό της. Η λογική της υπαγορεύει να τον βγάλει από τη μέση αφού οι πασιφιστικές του αντιλήψεις ζημιώνουν τα κέρδη της, όμως παράλληλα νιώθει τουλάχιστον γοητευμένη από την παρουσία του. Για λίγο καιρό, δείχνουν να τα βρίσκουν μεταξύ τους, αλλά αυτή η επικίνδυνη ισορροπία ανατρέπεται όταν ο σερίφης πρέπει να συλλάβει τον αδερφό της Τζέσικα, με ολέθρια αποτελέσματα και για τους δύο.

65 χρόνια προτού η Jennifer Lawrence δηλώσει η πρώτη γυναίκα που πρωταγωνίστησε σε ταινία δράσης, η “μεγάλη κυρία” του αμερικανικού κινηματογράφου, Barbara Stanwyck πρωταγωνιστεί σε αυτό το κλασικό γουέστερν, κάνοντας η ίδια τις επικίνδυνες σκηνές.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή του αμερικανικού γουέστερν, ο Samuel Fuller (“The Naked Kiss”, “The Big Red One”, “Shock Corridor” κ.α.) σκηνοθετεί ένα γουέστερν χωρίς “καλούς και κακούς”, ενώ παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας. Φωτογραφίζει με κάθε ευκαιρία μεγάλα και εκτενή πλάνα, βρίσκοντας την ευκαιρία να παίξει με το cinemascope, και επιδίδεται σε άλλη μια βιρτουοζιτέ σκηνοθεσία με πολλά κοντινά πλάνα και ασυνήθιστες λήψεις, θυμίζοντας τα μετέπειτα αριστουργήματα του Sergio Leone. Πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρόταση, που συνδυάζει το δράμα χαρακτήρων με τη κλασική δράση των γουέστερν και τη γοητεία του παλιού αμερικανικού κινηματογράφου.

Πρωτότυπος Τίτλος: Forty Guns Βαθμολογία IMDb: 7,0/10 Σκηνοθεσία: Samuel Fuller Πρωταγωνιστούν: Barbara Stanwyck, Barry Sullivan, John Ericson, Ziva Rodann, Gene Barry, Robert Dix, Eve Brent, Paul Dubov, Chuck Roberson, Hank Worden

Reviews for 40 πιστόλια (1957)

There are currently no reviews for 40 πιστόλια (1957)
Scroll to top