Τιτανικός: Νύχτα για να θυμάσαι (1958)

Υπόθεση: 1912. Στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνιο Τιτανικός, θαύμα της Μηχανικής για την εποχή, αποπλέει από την Βρετανία με 2.200 ανθρώπους απάνω του. Σε μια ειρωνία της μοίρας, το πλοίο αυτό θα χαρακτηριστεί “αβύθιστο”. Στο παρθενικό του αυτό ταξίδι, ο “Τιτανικός” μεταφέρει την αφρόκρεμα της βρετανικής και αμερικανικής κοινωνίας, αριστοκράτες και τυχοδιώκτες. Όμως, δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ στο προορισμό του. Στα μισά της διαδρομής, χτυπάει πάνω σε διερχόμενο παγόβουνο, κι αρχίζει να μπάζει νερά. Οι βάρκες, όμως, χωρούν μονάχα 1.200 άτομα κι ο πανικός δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση του…

Έχοντας ως αφηγηματική βάση το ομώνυμο best seller του Walter Lord, μια λεπτομερή ιστορική έρευνα για τη βύθιση του “Τιτανικού”, η εν λόγω βρετανική υπερπαραγωγή αποτελεί μια εντυπωσιακή αναπαράσταση πραγματικών ιστοριών που διαδραματίστηκαν πάνω στο διασημότερο ναυάγιο στην Ιστορία.

Μεγαλειώδης παραγωγή που εντυπωσιάζει ήδη από το πρώτο της πλάνο, η ταινία του Roy Baker καταφέρνει να συνδιάσει άψογα το συναίσθημα και τον εντυπωσιασμό, επιλέγοντας να αφηγηθεί πραγματικές ιστορίες που συγκινούν αβίαστα, και να παραδώσει μια ιστορικά ακριβή αναπαράσταση της βύθισης του υπερωκεάνιου. Η προσεγμένη σκηνοθεσία, βοηθούμενη από την ακριβή παραγωγή, καταφέρνει να βάλει το θεατή στο επίκεντρο των γεγονότων. Την ώρα της βύθισης, η κάμερα περιπλανιέται στο κατάστρωμα, ανάμεσα στους επιβάτες, στο εσωτερικό του πλοίου, δίνοντας μια ζωντανή εικόνα του πανικού και της απόγνωσης που επικρατούσε. Είναι μια από τις σπάνιες στιγμές που ο κινηματογράφος μετουσιώνεται σε μια βιωματική εμπειρία, και ο θεατής αισθάνεται σαν να βρίσκεται εκεί.

Αποδεδειγμένα, αυτό το κλασικό αριστούργημα του 1958, αποτέλεσε τη βασική έμπνευση του James Cameron για τον – κλασσικό, πλέον – “Τιτανικό” του. Μάλιστα, ο Cameron ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που “δανείστηκε” ολόκληρες σκηνές, διαλόγους και χαρακτήρες από αυτή τη ταινία (μέχρι και το ρόλο που ερμήνευσε ο Leonardo DiCaprio, που εμφανίζεται σαν δευτερεύων χαρακτήρας στη ταινία).

Η ταινία κέρδισε διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανόμενης μιας Χρυσής Σφαίρας, και είναι μνημονεύεται ως αυτή που πυροδότησε το ενδιαφέρον για τις ταινίες καταστροφής.

Πρωτότυπος Τίτλος: A Night to Remember Βαθμολογία IMDb: 7,9/10

Σκηνοθεσία: Roy Ward Baker

Πρωταγωνιστούν: Kenneth More, Honor Blackman, Ronald Allen, Jill Dixon, Robert Ayres, Jane Downs, Anthony Bushell, Harriette Johns, David McCallum

Reviews for Τιτανικός: Νύχτα για να θυμάσαι (1958)

There are currently no reviews for Τιτανικός: Νύχτα για να θυμάσαι (1958)
Scroll to top