Λευκές Νύχτες (1957)

Υπόθεση: Ο δεξιοτέχνης του ιταλικού Σινεμά Luchino Visconti διασκευάζει τη κλασική νουβέλα του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι. Νεοφερμένος στο Λιβόρνο της Ιταλίας, ένας μοναχικός νέος, ο Μάριο (Marcello Mastroianni), συναντά μια εξίσου μοναχική κοπέλα, τη Ναταλία (Maria Schell). Για τρεις νύχτες θα βρίσκονται συνέχεια μαζί – σε χορούς, διασκεδάσεις και περιπάτους – όπου εκείνος θα προσπαθεί να την κάνει να ξεχάσει το παρελθόν, έναν άντρα που λατρεύει (Jean Marais) και ίσως να μη γυρίσει ποτέ – προσφέροντας της τον δικό του έρωτα.


Ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης “ξαναδιαβάζει” ένα από τα πολλά αριστουργήματα του κορυφαίου ίσως Ρώσου συγγραφέα (“Έγκλημα και Τιμωρία”, “Αδερφοί Καραμαζώφ” κ.α.), για να γυρίσει τη καλύτερη ταινία του. Η δράση μεταφέρεται από την Αγία Πετρούπολη στη Νότια Ιταλία, με αλλαγές στο σκηνικό όσο και στους χαρακτήρες. Καπνοί, γέφυρες, ομίχλες δημιουργούν μια υπερρεαλιστική, “νουάρ” ατμόσφαιρα που τυλίγει με την ουτοπία της τη μοίρα ενός βιαστικού ανθρώπου. Ακροβατώντας ανάμεσα στα συναισθήματα, όπως και στις μουσικές, η ταινία δημιουργεί μια μελαγχολική αλλά γλυκιά “γεύση”. Ο έρωτας κυριαρχεί. Ο αγνός έρωτας.

Πρωτότυπος Τίτλος: Le notti bianche/ White Nights Βαθμολογία IMDb: 7,8/10 Σκηνοθεσία: Luchino Visconti Πρωταγωνιστούν: Marcello Mastroianni, Maria Schell, Jean Marais, Marcella Rovena, Maria Zanoli, Renato Terra, Elena Fancera, Clara Calamai

Reviews for Λευκές Νύχτες (1957)

There are currently no reviews for Λευκές Νύχτες (1957)
Scroll to top