Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Φωτιστές των Σλάβων (2013)

Υπόθεση: 863 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη, Πρωτεύουσα της Βυζάντινης Αυτοκρατορίας. Δύο Έλληνες μοναχοί, αδέρφια με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος (μετέπειτα, Κύριλλος) και ο Μεθόδιος λαμβάνουν εντολή να ταξιδέψουν ως τη μακρινή Μοραβία (σημερινή Τσεχία), ύστερα από έκκληση του ηγεμώνα της, για να διδάξουν το Χριστιανισμό στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυσκολίες που θα συναντήσουν εκεί θα είναι μεγάλες καθώς θα βρουν έναν λαό εξαθλιωμένο, αγράμματο, χωρίς γραφή, επιφυλακτικό απέναντι στην αλλαγή. Αλλά, κυρίως, έχουν να αντιμετωπίσουν τους επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας που, φοβούμενοι η Μοραβία να αποκτήσει Ορθόδοξο και φιλο-βυζαντινό χαρακτήρα, θα φτάσουν στα άκρα για να τους εμποδίσουν.

Η ταινία αναπαριστά με εντυπωσιακό τρόπο τη ζωή και το Έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, δύο Ελλήνων αδερφών από τη Θεσσαλονίκη, που δημιούργησαν το σλαβικό “κυριλλικό” αλφάβητο και χαρακτηρίστηκαν ως “Φωτιστές των Σλάβων” από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και ως “συνπροστάτες αγίοι της Ευρώπης” από τη Καθολική Εκκλησία.

Η μεσαιωνική Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολή, η Αγία Σοφία, και διάφορες άλλες γνωστές τοποθεσίες αναπλάθονται με τη χρήση φυσικών σκηνικών και εντυπωσιακών ψηφιακών εφέ από μια παραγωγή της Τσεχικής Τηλεόρασης, Σλοβάκων και Σλοβένων, δίνει έμφαση στη λεπτομερή αναπαράσταση της εποχής και του αγώνα των δύο Ιεραποστόλων ενάντια στις δυσκολίες(ψυχολογικές και φυσικές) που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του έργου τους.

Από Ιστορικής απόψεως, η ταινία είναι σχεδόν άψογη: αποτυπώνονται ρεαλιστικά και με αντικειμενικό τρόπο τόσο γνωστά γεγονότα όπως η δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, οι πρακτικές των Ιεραποστόλων, όσο και λιγότερο γνωστά όπως οι πολιτικοί ανταγωνισμοί με τη Καθολική Εκκλησία, η Μάχη του Βέλεχραδ. Κυρίως, όμως, η ταινία αριστεύει στην απεικόνιση των δύο αγίων, της ψυχολογίας του καθενός και της μεγάλης αδελφικής αγάπης που είχαν ο ένας για τον άλλο. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια ταινία που μας επιτρέπει να βιώσουμε μια κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Μεσαιωνικής Ιστορίας, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής.

Η ταινία ενδείκνυται και για εκπαιδευτική χρήση.

Πρωτότυπος τίτλος: Cyril a Metodej: Apostolove Slovanu/ Cyril and Methodius: Apostles to the Slavs Βαθμολογία IMDb: 5,5/10 Σκηνοθεσία: Petr Nikolaev Πρωταγωνιστούν: Ondrej Novak, Roman Zach, Josef Abrham, Milan Bahul, Helena Karochova, Jiri Bohm, Petr Borovec, Bohumir Stary

Reviews for Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Φωτιστές των Σλάβων (2013)

There are currently no reviews for Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Φωτιστές των Σλάβων (2013)
Scroll to top