Η ζωή θα χαμογελάσει (2017) Eλληνικό ντοκιμαντέρ

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί εξόντωσαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους. Με μόνο μία εξαίρεση: το μικρό ελληνικό νησί της Ζακύνθου, όπου και τα 275 μέλη της εβραϊκής κοινότητας επέζησαν χάρη στον ηρωισμό και την αυτοθυσία του Δημάρχου και του Μητροπολίτη του νησιού.

Το Δεκέμβριο του 1943, παρά τη διαφαινόμενη ήττα της Γερμανίας, το εβραϊκό Ολοκαύτωμα συνεχίζεται κανονικά. Είναι τότε που οι κατοχικές δυνάμεις απαιτούν από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Λουκά Καρρέρ να τους παραδώσουν σε 24 ώρες έναν κατάλογο με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις περιουσίες των Ζακυνθινών Εβραίων με σκοπό να τους στείλουν στο Άουσβιτς. Το επόμενο πρωί ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης επέστρεψαν στο γραφείο του διοικητή δίνοντας μία λίστα με δύο μόνο ονόματα: “Μητροπολίτης Χρυσόστομος και Λουκάς Καρρέρ”.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, είχαν κανονίσει, με τη βοήθεια Ελλήνων ανταρτών, να φυγαδεύσουν τους 275 Εβραίους του νησιού απομακρυσμένα χωριά όπου θα έμεναν υπό τη προστασία χριστιανικών οικογενειών. 35.000 (42.000 σύμφωνα με άλλες πηγές) κάτοικοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν και να σώσουν 275 Έλληνες Εβραίους.

Αυτό το μοναδικό γεγονός αφηγείται αυτό το (υποδειγματικά δραματοποιημένο) ντοκιμαντέρ, μέσα από τη μαρτυρία του 84χρονου Χαΐμ Κωνστανίνη, ο οποίος βίωσε τα γεγονότα ως 10χρονο αγόρι. “Αν υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, όπως οι ήρωες της Ζακύνθου, οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι έκαναν” λέει χαρακτηριστικά.

Αγγλόφωνος Τίτλος: Life Will Smile Βαθμολογία IMDb: 9,5/10

Σκηνοθεσία: Drey Kleanthous

Reviews for Η ζωή θα χαμογελάσει (2017) Eλληνικό ντοκιμαντέρ

There are currently no reviews for Η ζωή θα χαμογελάσει (2017) Eλληνικό ντοκιμαντέρ
Scroll to top