Bank of America: «Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση – Ο πληθωρισμός θα ενταθεί – Πρωτοφανές σοκ στα εμπορεύματα»

Oι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της σημείωμα η Bank of America, αναφέροντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί να κορυφωθούν και να υποχωρήσουν, αναμένεται να ενταθούν!

Η γεωπολιτική, το τέλος της παγκοσμιοποίησης και οι «εξαιρετικά λανθασμένες» ενεργειακές πολιτικές των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν οδηγήσει σε ένα «σοκ στα εμπορεύματα» που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από τη δεκαετία του 1970, κατέληξε ο αναλυτής της BofA Michael Hartnett.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Michael Hartnett, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο +8,6% τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών!

Καθοριστικοί παράγοντες για τη διόγκωσή του είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια και τα ενοίκια.

Οι αγορές αναμένουν τώρα, εύλογα, μια πιο επιθετική απάντηση από τη Federal Reserve, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση.

Εν ολίγοις, είπε ο Hartnett, το «σοκ του πληθωρισμού» δεν έχει τελειώσει, το «σοκ των επιτοκίων» μόλις αρχίζει και το «σοκ της ανάπτυξης» είναι καθ’ οδόν.

Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει βαλβίδα απελευθέρωσης» και ότι δεν «βλέπει» bear market ράλι στον ορίζοντα.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) για τον Μάιο, το ράλι για τις μετοχές έληξε.

Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street πήραν την κατιούσα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Η BofA, μάλιστα, επικαλείται την πρόβλεψη της Fed της Aτλάντα για την ανάπτυξη το β’ τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς τραπεζίτες, το ΑΕΠ θα επεκταθεί το β’ τρίμηνο του 2022 μόλις +0,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης +1,3%.

Σημειώνεται πως ήδη έχει αρχίσει η ποσοτική συρρίκνωση, με τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας να μειώνεται κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εβδομαδιαία βάση όπως αναφέρει το bankingnews.gr.

Όπως σημειώνει η AtlantaFed, «Μετά από πρόσφατες ανακοινώσεις από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών, η Fed της Ατλάντα ανακοινώνει τώρα την αύξηση των πραγματικών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης για το δεύτερο τρίμηνο.

Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών ακαθάριστων εγχώριων επενδύσεων μειώθηκε από 4,4% και -8,3% αντίστοιχα, σε 3,7% και -8,5% αντίστοιχα.

Επίσης, η συμβολή της αλλαγής των πραγματικών καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκε από -0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε -0,13 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν ολίγοις: ο καταναλωτής των ΗΠΑ χάνει ισχύ, όπως έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα».

Επισημαίνεται πως ως ύφεση ορίζονται δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης…
Όμως, σύμφωνα με τον Hartnett, η οικονομία των ΗΠΑ απέχει ελάχιστα από το να αρχίσει να συρρικνώνεται.

Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση σκοτεινιάζουν ολοένα και περισσότερο, όπως αποδεικνύεται από τη στέγαση, τις μετοχές εταιρειών του λιανεμπορίου και την καταναλωτική πίστη.

Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών και των καταναλωτών δείχνουν επίσης «ρηχή ύφεση».

«Αυτό που μπορεί να μετατραπεί από ρηχό σε βαθύ είναι το μεγάλο άγνωστο του σκιώδους τραπεζικού συστήματος», είπε, αναφερόμενος σε μη τραπεζικούς δανειστές όπως τα hedge funds που δεν υπόκεινται σε τραπεζική ρυθμιστική εποπτεία.

Τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια χορηγούν δάνεια σε εταιρείες με υψηλή μόχλευση.
Συνήθως λαμβάνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό της 10ης Ιουνίου δείχνει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 34,6% σε ετήσια βάση.

Τα επίμονα άλματα σε ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της βενζίνης και του ντίζελ, αναμένεται να ανεβάσουν σε νέα επίπεδα τον ΔΤΚ τους επόμενους μήνες.

Από την αρχή του έτους, σημείωσε ο Hartnett, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 141%, η βενζίνη κατά 91%, το πετρέλαιο κατά 61%, το σιδηρομετάλλευμα κατά 45%, το σιτάρι κατά 39% και η σόγια κατά 33%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top