Το πετρέλαιο Μπρεντ, άγγιξε τα 120 δολάρια

Ατελείωτο το «ράλι» των τιμών του πετρελαίου, με τις τιμές να αγγίζουν σήμερα, Δευτέρα, υψηλά δύο μηνών, καθώς η αγορά αναμένει να δει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια του Brent σημείωσαν το πρωί άνοδο 0,4%, στα 119,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate (WTI), εκτινάχθηκαν 0,5%, στα 115,67 δολάρια το βαρέλι.

Η ΕΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα και αύριο, Τρίτη, για να συζητήσει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η αγορά αργού είναι ήδη τεταμένη, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών ενόψει της καλοκαιρ8ινής περιόδου αιχμής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Εάν υπάρξει συμφωνία σήμερα, θα επιτρέψει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου διευθετηθούν εναλλακτικές προμήθειες.

Υπογραμμίζοντας τη στενότητα της αγοράς, ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, αναμένεται να επιμείνει την προσεχή Πέμπτη στο σχέδιό τους να προσθέσουν (μόλις) 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ανέφεραν στο Reuters πηγές του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Στην αγορά πετρελαίου επικρατεί, άλλωστε, αναστάτωση αφού το Ιράν κατέλαβε την Παρασκευή δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα.

«Αυτό δημιουργεί το φάσμα περαιτέρω διαταραχών στις ροές πετρελαίου μέσω του στενού του Ορμούζ, το οποίο μεταφέρει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Research.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top