Την Δευτέρα 13 Ιουνίου, η Ακαδημία Ελληνικών βραβείων Τέχνης βράβευσε τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή ως ελληνική προσωπικότητα της χρονιάς με το διεθνές βραβείο “Ιωάννης Καποδίστριας”

Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε το βραβείο στην γυναίκα του, Ελένη, την οποία χαρακτήρισε «Αγγελο με φτερά»

Το βραβείο «Ιωάννης Καποδίστριας» απένειμε φέτος σε μια Ελληνική καλλιτεχνικήπροσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης που με τοέργο του προβάλλει τις φωτεινές Ελληνικές αξίες.

Αυτό το βραβείο απονεμήθηκε στον πολυβραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένοΕλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Η τιμή αυτή προς το πρόσωπο του ιδιαίτερα δημοφιλούς Ελληνα σκηνοθέτη έρχεται ναεπιβραβεύσει την σταθερή του σχέση με την προβολή και την ανάδειξη των στοιχείωνπου οργανώνουν την ελληνική ταυτότητα, τον εσώτερο ελληνικό πολιτισμό. Στο έργοτου προβάλλει το αρχαίο ελληνικό αίσθημα, καθώς και την πίστη στην ορθοδοξία πουδιαχρονικά διαμορφώνουν την ξεχωριστή θέση της Ελλάδος μέσα στον ακατάλυτοχρόνο.

Φωτό: ΑΡΗΣ

Τα βραβεία τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και το βραβείο επέδωσεστον σκηνοθέτη ο Περιφερειάρχης κύριος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε:«Θεωρώ ότι η σημερινή μέρα είναι μια μέρα για λίγα λόγια, αλλά σηματοδότησηαρκετών πράξεων. Και είναι μεγάλη τιμή, τουλάχιστον, να παραδίδω αυτό το εξαιρετικόβραβείο σε έναν διεθνούς φήμης άνθρωπο σεμνό, ταπεινό, αλλά εργάτη της τέχνης, τονΓιάννη Σμαραγδή. Να είσαι δυνατός, γερός και να έχεις πάντα ψηλά την Ελλάδα όπωςτην έχεις».Αντιφωνώντας τον κύριο Πατούλη ο Γιάννης Σμαραγδής, αφού τον ευχαρίστησε για τακαλά του λόγια, θύμισε στους παρόντες την πρώτη γνωριμία που είχε μαζί του. «Πριναπό αρκετά χρόνια συνευρεθήκαμε τυχαία στο Σικάγο, μαζί με Ελληνες πατριώτες τηςΑμερικής, αυτούς που και σήμερα δίνουν τη μάχη στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ,κρατώντας ψηλά την Ελληνική σημαία και υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ως Ακρίτες.

Ο Γιάννης Σμαραγδής με την γυναίκα του Ελένη στα γυρίσματα της ταινίας ΚΑΒΑΦΗΣ το 1995, που της
αφιέρωσε το βραβείο

Ελληνες. Ο Περιφερειάρχης κι εγώ δώσαμε και πήραμε δύναμη από τη δύναμή τους καιπίστη για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη μέσα ανώτερη πατρίδα».Συνεχίζοντας συγκινημένος ο σκηνοθέτης δήλωσε: «Κανείς καλλιτέχνης δεν μπορεί νακάνει έργο με την πιθανότητα να αφήσει ίχνος αν δεν έχει ένα ή περισσότερουςαγγέλους Ορατούς ή αόρατους να τον προστατεύουν! Στα ώριμα Χρόνια της ζωής μουείχα την ευλογία και την τύχη να έχω ένα ορατό άγγελο τη γυναίκα μου Ελένη που έχειφτερά και που μου τα δανείζει για να γίνουν τα έργα και μετά της τα επιστρέφω, για ναμη μείνει άπτερη. Και τώρα που δοκιμάζεται ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ άγγελος παραμένει…και ως εκτούτου επιτρέψτε μου να της αφιερώσω αυτό το βραβείο! Προετοιμάζοντας την ταινίαν ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ το βραβείο αυτό είναι ευλογία. Αυτή η αγάπη που έρχεται από εδώ,μέσω του βραβείου, θα περάσει μέσα στην ταινία, να είστε σίγουροι. Μια πανδημία καιένας πόλεμος πήγε την ταινία πίσω. Η ταινία όμως πρέπει να είναι έτοιμη το 2023, γιατίείναι μια ιερή υποχρέωση απέναντι στον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ελληναπρότυπο για τις μελλοντικές γενεές.

Και…Ευχαριστώ πολύ την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης και ιδιαιτέρως τονΠρόεδρό της κύριο Δημήτρη Μουζακίτη, για το βραβείο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ που ελπίζω καιεύχομαι να στοιχειώσει ευεργετικά την ταινία που ετοιμάζουμε για τον μεγάλο Πατριώτη και Ελληνα-πρότυπο για τις επερχόμενες γενεές, τον ανεξίτηλο ΙωάννηΚαποδίστρια… Ενα έργο-Προσευχή, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει και θα στερεώσειτην Εθνική μας συνείδηση αλλά και την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη όπως θα τοεπιθυμούσε ο εσαεί παρών Ιωάννης Καποδίστριας… Σας Ευχαριστώ».

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, η ηθοποιός Αννα Αδριανού
και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Δημήτρης Μουζακίτης – Φωτό ΑΡΗΣ

Αφιέρωμα της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης στον Βαγγέλη ΠαπαθανασίουΗ Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης που στο παρελθόν είχε τιμήσει ΒαγγέληΠαπαθανασίου, τον τίμησε ξανά με ένα αφιέρωμα στην έναρξη της εκδήλωσης. Οσκηνοθέτης ιδιαιτέρως χάρηκε γι’ αυτό, αφού τον συνέδεε στενή φιλία με τον μεγάλοουράνιο συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου και όπως είναι γνωστό έχει γράψει τη μουσική για τις πολυβραβευμένες ταινίες του σκηνοθέτη Καβάφης και El Greco, οιοποίες ταινίες έχουν διεθνώς βραβευθεί και για την μουσική του μεγάλου μαςσυνθέτη. Επιπροσθέτως, ο σκηνοθέτης θύμισε πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχεγράψει τη μουσική εντελώς δωρεάν, όπως άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης δενείχε πληρωθεί ποτέ για οτιδήποτε είχε κάνει στην Ελλάδα μας που την λάτρευε και πουθεωρούσε τιμή του που ήταν Ελληνας.

Ο Γιάννης Σμαραγδής με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην πρεμιέρα του EL Greco

Επίσης, ο σκηνοθέτης έκανε μια αναφορά στο βιβλίο του στοχαστή Μίμη Τσακωνίατη El Greco: Γιάννης Σμαραγδής – Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, που θα κυκλοφορήσει απότις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ εντός των ημερών. Αυτό το βιβλίο είναι το τρίτο στη σειρά. Εχουνπροηγηθεί το Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε και Καβάφης, ενώ θα ακολουθήσουνάλλα δυο, για την ταινία Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι και Καζαντζάκης. Ετσι, κάθε ταινίαθα έχει και ένα βιβλίο που θα τις συνοδεύει στους μέλλοντες καιρούς.

BCI24 News Network

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top