Ρωσία: Όλα έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία – Παρέλαση 11.000 στρατιωτών, σε σχήμα «Ζ» τα αεροσκάφη

Στις 9 Μαΐου, τη Δευτέρα, στην καρδιά της Μόσχας 11.000 στρατιώτες θα παρελάσουν και θα παρουσιαστούν τεθωρακισμένα άρματα και πύραυλοι. Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκινήσει, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, έναν επιθετικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία, η έκβαση του οποίου είναι αβέβαιη. Η σημερινή αιματοχυσία φθείρει την εικόνα της νικήτριας δύναμης του 1945.

Από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, φωτογραφίες καταστροφών, βομβαρδισμών εναντίον αμάχων και υποδομών, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Γερμανία, όπως πολλές άλλες χώρες επιρρίπτουν στη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Δυτικοί διπλωμάτες ή αρχηγοί κρατών που στο παρελθόν στέκονταν δίπλα στον Πούτιν, αυτή τη φορά θα απουσιάζουν από την εξέδρα των επισήμων. Είναι αδιανότητο φέτος, την ώρα που πετούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία και πλέουν πολεμικά πλοία, να εορταστεί η επέτειος με τον ίδιο τρόπο.

Διώξεις για κάθε είδους αντίσταση

Στον ουρανό πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, την ημέρα της παρέλασης, οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις θα γίνουν στρατιωτικές παρελάσεις τη Δευτέρα και αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Στη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, όπως επίσης άρματα μάχης τύπου T-14, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Buk-M3 και Tor-M2, μαχητικά ρομπότ τύπου Uranium-9 και διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Πούτιν, ο οποίος για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και είναι πιθανό να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο σε αυξημένο συναγερμό, αναμένεται στην ομιλία του στην παρέλαση να προειδοποιήσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τυχόν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε την ιστορία

Η ιστορικός Τάνια Πέντερ επισημαίνει όμως και μια αλλαγή στη γερμανική κουλτούρα μνήμης όσον αφορά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα 27 εκατομμύρια νεκρών του πολέμου στη Σοβιετική Ένωση δεν ήταν όλοι Ρώσοι. «Αυτό ήταν μια λανθασμένη αντίληψη», λέει η καθηγήτρια Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ουκρανοί, Λευκορώσοι και άλλοι μη Ρώσοι συμμετείχαν επίσης στη νίκη εναντίον του Εθνικοσοσιαλισμού.

Στην Ουκρανία πάντως «είχαν επικεντρωθεί στα θύματα για πολύ καιρό», λέει η Πέντερ κι έτσι δεν γιορτάζεται εκεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά η Ιστορικός επισημαίνει πως «τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον του Εθνικοσοσιαλισμού, για τα οποία πρέπει επίσης να είμαστε ευγνώμονες, δεν μειώνονται εξαιτίας του σημερινού επιθετικού πολέμου της Ρωσίας». Ωστόσο τονίζει ότι δεν ήταν απλώς μια νίκη της Ρωσίας, αλλά όλων των λαών της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει στις 9 Μαΐου, λέει. Το Κρεμίνο απορρίπτει πάντως το ενδεχόμενο ότι ο Πούτιν εκείνη την ημέρα θα επιλέξει να μιλήσει για μια επέκταση του πολέμου. Ωστόσο οι φόβοι παραμένουν. Και ο ίδιος ο Πούτιν γνωρίζει ότι η διάθεση μπορεί να αλλάξει στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη πέφτουν βόμβες μολότοφ σε κρατικά όργανα και προβάλλεται αντίσταση από μητέρες στη δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου του Νταγκεστάν, όπου υπάρχουν πολλοί τάφοι στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top