Που βρίσκεται η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο

Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί ένα θαύμα της σύγχρονης μηχανικής και έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.

Με το κατάστρωμα της να απέχει μισό και πλέον χιλιόμετρο πάνω από την κοίτη του ποταμού Beipan, η γέφυρα Beipanjiang είναι αυτή τη στιγμή η ψηλότερη οδική γέφυρα στον κόσμο, σύμφωνα και με τα ρεκόρ Guinness.

Η γέφυρα Beipanjiang κατασκευάστηκε για να «ενώσει» τις κινέζικες επαρχίες Guizhou και Yunnan ώστε να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κανείς, από την μια επαρχία στην άλλη, από τις τέσσερις στην μόλις μία ώρα.

Η κατασκευή της Beipanjiang, ξεκίνησε το 2011 και για την ολοκλήρωση της χρειάστηκαν τρία χρόνια, ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016. Έχει τον τίτλο της ψηλότερης γέφυρας στον κόσμο καθώς το κατάστρωμα των τεσσάρων λωρίδων της απέχει από την κοίτη του ποταμού Beipan 563 ολόκληρα μέτρα.

Όταν δόθηκε στην κυκλοφορία, η κινέζικη γέφυρα δεν ήταν μόνο η ψηλότερη στον κόσμο. Ήταν επίσης η πρώτη που το κατάστρωμα της ξεπερνούσε τα 500 μέτρα από το έδαφος αλλά και η πρώτη «κρεμαστή» που το κατάφερνε αυτό.

 

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η μήκους 1.341 μέτρων Beipanjiang δεν είναι η ψηλότερη γέφυρα αναφορικά με τα δομικά της στοιχεία. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στην γαλλική Millau Viaduct που βρίσκεται στην κοιλάδα Tarn και το συνολικό ύψους του ψηλότερου πύργου της φτάνει στα άκρως εντυπωσιακά 343 μέτρα -244 μέτρα μέχρι το κατάστρωμα. Στην κινέζικη γέφυρα ο ψηλότερος από τους δύο πύργους της φτάνει στα 269 μέτρα.

Η γέφυρα Beipanjiang, θεωρείται τεχνολογικό θαύμα και ο πρωτοποριακός τρόπος που κατασκευάστηκε άνοιξε νέους ορίζοντες στην κατασκευή γεφυρών σε τόσο δύσκολο από πλευράς προκλήσεων ορεινό τερέν. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή της Κίνας που συγκεντρώνει συνολικά τις επτά από τις δέκα ψηλότερες γέφυρες στον κόσμο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top