Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία: Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Μακρόν – Εκτινάχθηκε η δύναμη της Λεπέν, 5πλασιάζει τους βουλευτές της

Οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλες δυσκολίες για τον Γάλλο πρόεδρο – Η ακροδεξιά πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και χαρακτηρίζει τον Μακρόν «πρόεδρο μειοψηφίας»

Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2.

 

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ο Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικoί, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου.

Οι έδρες που εξασφαλίζουμε είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».

Σε αναζήτηση συμμάχων ο Μακρόν

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.

Με βάση τις πρώτες προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, η παράταξη Ensemble! του προέδρου θα εκλέξει 200-260 βουλευτές. Θα παραμείνει δηλαδή μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών σε σύνολο 577.

Η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εκλέξει 60-100 βουλευτές, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμή του στην Εθνοσυνέλευση.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Πενταπλασιάζει τη δύναμή της η Λεπέν

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: Πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουνκαθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Δεν εκλέγεται, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, η υπουργός Υγείας

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Δεν εκλέγονται βουλευτές ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Ο Εθνικός Συναγερμός μιλάει για ήττα της προεδρικής παράταξης

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία.

«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top