Οργή στο Κίεβο με τη δήλωση Μακρόν ότι σημαντικό είναι «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επιτέθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δήλωσή του ότι είναι ζωτικής σημασίας «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία» λόγω της εισβολής της.

Ο Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει μια διέξοδο από αυτό που αποκάλεσε «θεμελιώδες λάθος». Ωστόσο, ο Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει «να επικεντρωθούν καλύτερα στο πώς να βάλουν τη Ρωσία στη θέση της», καθώς «εξευτελίζει τον εαυτό της».

Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για διμερείς επαφές. Οι Γάλλοι επιχειρούν να διατηρήσουν διάλογο με τον ηγέτη του Κρεμλίνου σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα ανέφερε σε tweet ότι «οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία και κάθε άλλη χώρα που θα το ζητήσει».

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πάρει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία, καθώς η ρωσική εισβολή έχει καταδικαστεί διεθνώς ως βάναυση επίθεση.

Νωρίτερα, ο Μακρόν δήλωσε στα γαλλικά περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «απομονώθηκε». «Νομίζω, και του είπα, ότι έκανε ένα ιστορικό και θεμελιώδες λάθος για τον λαό του, για τον εαυτό του και για την ιστορία», είπε.

«Το να απομονώνεσαι είναι ένα πράγμα, αλλά το να μπορείς να βγεις από αυτή την απομόνωση είναι ένας δύσκολος δρόμος», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχει ευθυγραμμιστεί με τον Μακρόν, υπονοώντας ότι η Ευρώπη θέλει «μερικές αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντόνετσκ

Η πόλη Σεβεροντόνετσκ στα ανατολικά παραμένει το επίκεντρο των μαχών στην Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται στα ρωσικά τανκς, στο πεζικό και στα πυρά πυροβολικού.

Η κατάληψη της πόλης θα παρέδιδε την περιοχή του Λουγκάνσκ στις ρωσικές δυνάμεις και τους τοπικούς αυτονομιστές συμμάχους τους, οι οποίοι ελέγχουν επίσης μεγάλο μέρος της γειτονικής περιοχής του Ντόνετσκ.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής Σέρχιι Χαϊντάι είπε ότι οι δυνάμεις του έχουν ανακτήσει περίπου το ένα πέμπτο του Σεβεροντόνετσκ και μπορούν να κρατηθούν. «Μόλις έχουμε αρκετά δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας, θα απωθήσουμε το πυροβολικό τους μακριά από τις θέσεις μας. Και τότε, πιστέψτε με, το ρωσικό πεζικό, απλώς θα τρέξει», είπε.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δώσουν στις δυνάμεις του Κιέβου συστήματα πυραύλων ακριβείας, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις από μεγαλύτερη εμβέλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει επίσης εξοπλισμό.

Οι μάχες έχουν μετατρέψει τώρα το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντόνετσκ σε ερείπια, αλλά χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο στα υπόγεια.Ο κυβερνήτης Χαϊντάι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατινάζουν γέφυρες στον ποταμό για να εμποδίσουν την Ουκρανία να φέρει στρατιωτική ενίσχυση και να παραδώσει βοήθεια σε πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top