Κογκρέσο: Για πρώτη φορά σε δημόσια ακρόαση η πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής

Για πρώτη φορά το Πεντάγωνο έσπασε τη σιωπή του σε σχέση με την μέχρι τώρα γνώση του περί εξωγήινης ζωής σε δημόσια ακρόαση του Κογκρέσου.

Το ενδιαφέρον είναι πως από τις ενδείξεις προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει εξωγήινη ζωή και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο ασφαλές είναι να αποκαλυφθεί η παρουσία τους.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίσημη συζήτηση από τη δεκαετία του 1960, η οποία και περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί μέσα στις δεκαετίες.

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν εξωγήινοι στο Σύμπαν και ακόμα περισσότερο εάν είναι σώφρων να προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Κατά τη γνώμη του γράφοντος στατιστικά και μαθηματικά είναι πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχει εξωγήινοι ζωή. Το σύμπαν έχει πολλά δισεκατομμύρια γαλαξιών και κάθε Γαλαξίας έχει εκατομμύρια ήλιος και άρα ηλιακά συστήματα.

Περισσότερο σημαντικό είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο είναι ασφαλές να έχουμε μία επικοινωνία με κάποιου είδους εξωγήινων οντοτήτων καθώς αναπτύσσει οντότητες υποθέσουμε ότι ταξιδεύουν στο

Σύμπαν αυτό σημαίνει πως θα διαθέτουν φοβερές τεχνολογικές δυνατότητες κατά πολύ ανώτερο από τις δικές μας, με άλλα λόγια θα μπορούν να μας καταστρέψουν με μοναδική ευκολία.

Ένας τεχνολογικά εξελιγμένο πολιτισμός διαθέτει τα καλά και τα κακά ενός… τεχνολογικά εξελιγμένο πολιτισμού.

Τα καλά δεν είναι απειλητικά, τα κακά όμως είναι. Ιστορικά από την Ανθρωπότητα γνωρίζουμε πως η εξελιγμένοι πολιτισμοί βλέπουν πάντα τους κατώτερους πολιτισμικά, ως είδος προς εκμετάλλευση.

Και πάντοτε αναζητούν καινούργιους πόρους, είτε πρώτες ύλες είτε ενέργεια.

Θα πει κάποιος ένας εξελιγμένος εξωγήινος πολιτισμός πρέπει οπωσδήποτε να θέλει να κατακτήσει έναν κατώτερο; Υψηλή νοημοσύνη δε σημαίνει και ότι αντιστοίχως το είδος θα διαθέτει και ηθική ανωτερότητα. Αυτά τα δύο δε συμβαδίζουν.

Πέραν όμως της υποτιθέμενης μελλοντικής συμπεριφοράς των εξωγήινων υπάρχει και ένα άλλο είδος απειλής για την Ανθρωπότητα και αυτό είναι ότι μία εξωγήινη φυλή μπορεί να μεταφέρει μικρόβια τα οποία να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Είναι λογικό ότι ένα εξωγήινο είδος το οποίο ζει σε άλλο περιβάλλον μπορεί να μεταφέρει αρρώστιες και νόσους που για εμάς να είναι εντελώς «ασύμβατες».

Πάντως την εμμονή για την ανακάλυψη εξωγήινων δεν την κάμπτει ούτε ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Μίκιο Κάκου, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του Στίβεν Χόκινγκ ότι η επαφή με έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα.

«Η προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει και πολύ περισσότερο να επικοινωνήσει με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα».

Αξίζει να θυμηθούμε τη διαδικασία στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας, δύο ειδικοί ερωτήθηκαν για το τί γνωρίζουν για τις θεάσεις UFΟ.

Μεταξύ άλλων επίσημων στοιχείων, παρουσίασαν μία έκθεση του Πενταγώνου με ημερομηνία του Ιουνίου 2021. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι πιλότοι του αμερικανικού Ναυτικού έχουν αναφέρει 144 θεάσεις αγνώστων εναέριων αντικειμένων από το 2004 μέχρι το 2021.

Στις θεάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονταν οι θεάσεις απλών πολιτών που είναι χιλιάδες, άλλες αυθαίρετες κι άλλες ενδιαφέρουσες.

Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «πιθανώς πρόκειται για φυσικά φαινόμενα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι από τα εκατοντάδες, ειδικά 18 εμφάνισαν μία ιδιαίτερη πορεία.

«Παρέμεναν ακίνητα στους ανέμους ψηλά, κινήθηκαν αντίθετα με τον άνεμο, ελίχθησαν απότομα ή ανέπτυξαν σημαντική ταχύτητα, χωρίς ευδιάκριτα μέσα πρόωσης», σύμφωνα με την έκθεση.

Μία από τις φήμες που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει ευρέως και αναμενόταν με αγωνία να συμπεριληφθεί ως μέρος της συζήτησης είναι αυτή περί μυστικών εργαστηρίων με εξωγήινους και διαστημόπλοια.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη θητεία του, εξομολογήθηκε:

«Μόλις ανέλαβα προεδρικά καθήκοντα, σκέφτηκα έαν υπήρχε κάπου εργαστήριο κρυμμένο με εξωγήινους και διαστημόπλοια. Στη συνέχεια κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν».

Το μέλος του Κονγκρέσου Μάικ Γκάλαγκερ στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι μια μυστική τοποθεσία κυβερνητικών αξιωματούχων κρύβει αιχμαλωτισμένους εξωγήινους, διαστημόπλοια και άλλα μυστηριώδη ευρήματα.

«Η αναζήτηση ζωής μακριά από τη Γη είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει τρομερές ανακαλύψεις στο κοντινό μέλλον.

Όμως δεδομένου του ότι ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξάνεται διαρκώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα επιστρέψουν στη Γη, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μειώσουμε τους κινδύνους μόλυνσης και στις δύο κατευθύνσεις» αναφέρει ο Άντονι Ρικιάρντι, καθηγητής του τομέα βιολογίας εισβολών στο Πανεπιστήμιο McGill.

Ο τομέας αυτός ασχολείται με τη μελέτη ειδών που προερχόμενα από άλλο οικοσύστημα εισβάλουν σε κάποιο άλλο.

Ο Ρικιάρντι και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε αστροβιολόγους και βιολόγους εισβολών για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών.

Ο βουλευτής Άντρε Κάρσον, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Αντιτρομοκρατίας κι Αντικατασκοπείας της αμερικανικής Βουλής, αποκάλυψε ότι παραπάνω από πέντε δεκαετίες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τερμάτισε το Project Blue Book.

Ήταν ένα μυστικό πρόγραμμα, το οποίο είχε ως στόχο την καταγραφή και κατανόηση αντικειμένων στον αέρα που δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν και να κατηγοριοποιηθούν.

Η εξήγηση που δόθηκε για το τέλος του εγχειρήματος ήταν ότι «για περισσότερα από 20 χρόνια, αυτό το έργο αντιμετώπιζε άγνωστες ανωμαλίες στον εναέριο χώρο μας ως απειλή για την εθνική ασφάλεια που έπρεπε να παρακολουθηθεί και να διερευνηθεί», είπε ο Κάρσον. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσνόητη εξήγηση.

Μία άλλη, όμως, άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που ακούστηκε στο Κογκρέσο ήταν ότι το 2017 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε επανεκκινήσει αθόρυβα έναν παρόμοιο πρόγραμμα που παρακολουθεί συστηματικά αυτό που αποκαλείται “άγνωστα εναέρια φαινόμενα”.

Το Κογκρέσο, μάλιστα, τροποποίησε το καταστατικό του οργανισμού, ο οποίος τώρα ονομάζεται Ομάδα Αερομεταφερόμενης Αναγνώρισης Αντικειμένων και Συγχρονισμού Διαχείρισης, εν συντομία AOIMSG.

«Επιτέλους, βγάζουμε αυτόν τον οργανισμό από τη σκιά», είπε ο Κάρσον. «Αυτή η ακρόαση και το έργο εποπτείας της έχει στον πυρήνα της μια απλή ιδέα: ότι τα μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα αποτελούν πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο».

Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που αυτή επιφέρει επιβεβαιώνονται επίσημα ως ερώτημα.

«Οι αναφορές υπάρχουν εδώ και δεκαετίες κι όμως δεν είχαμε έναν τακτικό τρόπο διαχείρισης και συγκέντρρωσής τους, ώστε να αναφέρονται –χωρίς στίγμα– και να διερευνώνται με σοβαρότητα», δήλωσε ο Άνταμ Σκιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών. «Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, ήταν ξεκάθαρο ότι το ζήτημα της εξωγήινης ζωής και της σχετικής έρευνας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «θέμα εθνικής ασφάλειας.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαδοθεί σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανακοίνωσε το μέλος της ειδικής Επιτροπής.

«Όταν εντοπίζουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εναέριο χώρο μας, είναι δουλειά εκείνων που εμπιστευόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια να ερευνήσουν. Και να αναφέρουν πίσω στους αρμόδιους».

Πολλοί, όμως, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εν λόγω συζήτηση στο Κογκρέσο. Οι επιστήμονες που έχουν αφιερωθεί στην εξωπλανητική δραστηριότητα, δίχως ίχνος συνομωσιολογικής διάθεσης, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.

«Ήταν πολλά υποσχόμενη σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα απουσίαζαν οι ουσιαστικές λεπτομέρειες. Μεσούσης της συζήτησης έγινε πολύς λόγος για “αισθητήρες” και “βάσεις δεδομένων”, αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ήταν ασήμαντα».

Πράγματι, ένα αντικείμενο που βρέθηκε στο κέντρο της κοινοβουλευτικής συζήτησης ως “Βίντεο 1 2021” ήταν τόσο δύσκολο να το δεις, ώστε οι παρεβρισκόμενοι ζήτησαν το ντοκουμέντο να παιχτεί ξανά, ώστε να κατανοήσουν τί ακριβώς βλέπουν.

Όταν τελικά απομονώθηκε το στιγμιότυπο, μετά βίας μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα μικροσκοπικό στρογγυλό αντικείμενο χωρίς λεπτομέρειες.

Το αντικείμενο, που καταγράφηκε μέσα από το πιλοτήριο ενός αεροσκάφους FA-18 εθεάθη επίσης από τον πιλότο του Πολεμικού Ναυτικού που πετούσε το αεροσκάφος.

«Πολύ πιθανό αυτό ήταν απλώς ένα μπαλόνι που το αεροσκάφος πέταξε με μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε αυτός που παρουσίασε το υλικό.

Δεν έλειψαν αργότερα, τα καυστικά σχόλια. «Αυτό το δείχνουν ως μία από τις σημαντικότερες αποδείξεις των τελευταίων δεκαετιών και υποτίθεται ότι πρέπει να μη γελάσουμε;» έγραψε ένας φυσικός στα σόσιαλ μίντια.

Δεν ήταν το μοναδικό βίντεο που προβλήθηκε. Ένα ακόμα έδειχνε «αντικείμενα σε σχήμα τριγώνου» όπως αποτυπώθηκαν από συσκευή νυχτερινής όρασης.

Μετά την ακρόαση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν την όλη διαδικασία, ως ένα ακόμα πρόσχημα για τη δαπάνη περισσότερων χρημάτων των φορολογουμένων.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους αισθητήρες! Χρειαζόμαστε περισσότερες βάσεις δεδομένων! Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό» ήταν το βασικό συμπέρασμα.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Scientific Coalition for UAP Studies φάνηκε να είναι λιγότερο αυστηρός.

«Ήταν ένα βήμα προόδου, καθώς υπήρξε η δέσμευση να δημοσιοποιηθούν στην πορεία όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα των εξωγήινων και φαίνονταν αφοσιωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του αινίγματος», σχολίασε.

Άλλοι φυσικοί πρότειναν το Ναυτικό των ΗΠΑ να εξοπλίσει ορισμένα από τα αεροσκάφη του με φασματικούς αναλυτές και συστήματα ηλεκτρομαγνητικής ανίχνευσης ευρείας ζώνης, ώστε να είναι σε θέση να καταγράψει οποιοδήποτε άγνωστο αντικείμενο συναντήσει.

Ο Αλεχάνδρο Ρόχας είναι ένας έμπειρος ερευνητής UFO που υπηρετεί ως επικεφαλής δημοσίων σχέσεων για τον Επιστημονικό Συνασπισμό για Μελέτες UAP. Εξέφρασε την ελπίδα του το όλο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά ως αποτέλεσμα της πρόσφατης ακρόασης.

«Όλοι, από τα μέλη που κάνουν ερωτήσεις στους μάρτυρες, φαίνεται να παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση του στίγματος που παρεμπόδισε τη μέχρι τώρα σοβαρή έρευνα για το ζήτημα αυτό».

Άλλοι ειδικοί τόνισαν τη σημασία της κατάλληλης εκπαίδευσης μη στρατιωτικών ερευνητικών ομάδων. Κατά τη γνώμη τους, αυτή θα συμβάλει στην κάλυψη του μεγάλου κενού που αποκαλύφθηκε στην ακρόαση.

Το απλό κοινό που περίμενε με ανυπομονησία την ακρόαση δήλωσε απογοητευμένο, ή αν μη τί άλλο όχι και τόσο διαφωτισμένο για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.

Άλλοι απλά θεώρησαν ότι τη στιγμή που η ανθρωπότητα βρίσκεται κοντά ακόμα και σε πόλεμο, δεν είναι καιρός να μας απασχολούν τα “πράσινα ανθρωπάκια” και οι ιπτάμενοι δίσκοι.

Αντιθέτως, υπάρχουν και οι ερευνητές εκείνοι με επικεφαλής τον Άνταμ Φρανκ (φυσικός και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ των ΗΠΑ) που αναφέρουν σε μελέτη τους ότι οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί

είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στον πλανήτη τους με αυτά που αντιμετωπίζει ο δικός μας πλανήτης με τις κλιματικές αλλαγές. Κάτι που ίσως επισπεύσει την “συνάντηση” μας.

Η πλειονότητα των ερευνητών, πάντως, διαφωνεί. Αν και εμφανίζεται πεπεισμένη για την ύπαρξη νοήμονος εξωγήινου πολιτισμού, υποστηρίζει ότι είναι τόσο μακριά που οποιαδήποτε επαφή δεν είναι εφικτή.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο Βρετανός φυσικός για μικροσωματίδια Μπράιαν Κοξ που δήλωσε ότι «υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω στα περί τα δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν, αλλά είναι χιλιάδες χρόνια μακριά».

Όπως και να έχει, η ύπαρξη εξωγήινης ζωής παραμένει ένα από τα βασικά ερωτήματα. Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει ότι αμέσως μετά την ακρόαση στο Κογκρέσο, εντοπίστηκε και η πιθανή προέλευση του Wow! Signal

(Σήμα Ουάου!), του πιο διάσημου εξωγήινου ραδιοσήματος στην ιστορία. Θυμίζουμε ότι το 1977 αστρονόμοι από το Οχάιο κατέγραψαν ένα μοναδικό σήμα από το διάστημα.

Ήταν τόσο ισχυρό, ώστε ένας από τους αστρονόμους σημείωσε στο εκτυπωμένο σήμα το επιφώνημα “ουάου!”.

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή του σήματος, ή να εξηγήσει το ισχυρό και μοναδικό σήμα, το οποίο είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων.

Φαίνεται να προήλθε από ένα άστρο σαν τον Ήλιο, που βρίσκεται σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό του Τοξότη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top