Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας

Η καταστροφή στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία στον κόσμο, αλλά και η άγνοια που δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας έχουν προκαλέσει οργή.

Την καταγγελία έκανε η  Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter. «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022).

Δυστυχώς, ακούσαμε την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι “δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”.

Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή».

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης διαμήνυσε ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί η υπόθεση ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες, ενώ θα υποβάλλει και μήνυση κατά του υπεύθυνου ασφαλείας.

«Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό», τονίζεται στην καταγγελία.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει επισήμως για το θέμα. Αδιανόητο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο υπεύθυνος ασφαλείας δεν υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δήμου Κωνσταντινούπολης Μαχίρ Πολάτ μίλησε για σκόπιμη καταστροφή.

«Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο ένα ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία», δήλωσε.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος επτά μέτρα.

Είναι η κεντρική πύλη εισόδου και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από βελανιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top