Η Ρωσία έκλεισε την στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Από τις 09:00 διακόπηκαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου γράφει: «στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal στις 27 Απριλίου».

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής

Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα διαβεβαίωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια».

«Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι τόνισε ότι οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom.

Το βουλγαρικό υπουργείο έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Άνοιγμα λογαριασμών στην Gazprombank

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι «η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά».

Άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου

Οι νέες εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα, να καταγραφεί νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως και 17% υψηλότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top