Η μυστική περιουσία 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορηθεί από δυτικές κυβερνήσεις ότι συγκέντρωσε μια τεράστια μυστική περιουσία μέσω ενός δικτύου ολιγαρχών και φίλων.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στα χαρτιά που συνδέουν τον Πούτιν με τα περιουσιακά στοιχεία ή τους φίλους ευεργέτες μεταξύ τους.

Μια πιθανή σύνδεση έχει πλέον προκύψει, όπως γράφει ο Guardian.

Μια έρευνα από το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza εντόπισε μια ομάδα 86 φαινομενικά μη συνδεδεμένων εταιρειών ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών που φαίνεται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru.

Τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται να κατέχονται από τους οργανισμούς περιλαμβάνουν μια σειρά από πολυτελείς κατοικίες, γιοτ και αμπελώνες που προηγουμένως συνδέονταν σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που φιλοξενεί το όνομα τομέα στους διακομιστές της είναι στενά συνδεδεμένη με την Bank Rossiya, που περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως η προσωπική τράπεζα για ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κανένα από τα άτομα ή τις οντότητες που σχετίζονται με τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν δέχθηκε να σχολιάσει την έρευνα, σημειώνει ο Guardian, και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όλοι οι χρήστες του LLCInvest.ru εμπλέκονται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που έχουν συνδεθεί σε αναφορές με τον Πούτιν, ενώ ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε:

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα περιουσιακά στοιχεία και τους οργανισμούς που αναφέρατε».

Το Παλάτι της Μαύρης Θάλασσας

Ένα παλάτι 1 δισεκατομμυρίου λιρών, το οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Arkady Rotenberg, ο οποίος βρίσκεται υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου.

Τα εταιρικά αρχεία που τηρούνται από τη βάση δεδομένων Spark στη Ρωσία ανέφεραν από τον Ιούνιο ότι το ακίνητο ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Kompleks της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Binom.

Ο διευθυντής της εταιρείας στη Binom μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους φαίνεται να έχει καταχωρισμένο τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru.

Η διεύθυνση LLCinvest.ru παραμένει ως επαφή στη Spark, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εταιρειών της Ρωσίας.

Οι αμπελώνες της Μαύρης Θάλασσας

Πρόκειται για στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι Gelendzhik.

Ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι αμπελώνες που περιβάλλουν το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντιμίρ Κόλμπιν, και οι δύο υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις της Δύσης.

Ο Kolbin και άλλοι που σχετίζονται με τους αμπελώνες φαίνεται να έχουν λογαριασμούς email στο LLCInvest.ru.

Χιονοδρομικό κέντρο Igora και πίστα αγώνων

Είναι το χιονοδρομικό κέντρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013.

Σύμφωνα με τα αρχεία γης, ανήκει στην Ozon, μια εταιρεία στην οποία ο φίλος του Πούτιν, πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Bank Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος είναι υπό τον δυτικές κυρώσεις, έχει μεγάλο μερίδιο.

Ο λογαριασμός email LLCInvest.ru είναι μια επαφή στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας του Ozon, Relax.

Η «”Καλύβα” του Ψαρά»

Μια «Dacha», δηλαδή εξοχική κατοικία που συνδέεται με τον Πούτιν βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή ως «Καλύβα του Ψαρά», στις όχθες της λίμνης Λάντογκα κοντά στο νησί Valaam.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία υποδηλώνουν ότι τρεις διαφορετικές εταιρείες που φαίνεται να χρησιμοποιούν το όνομα τομέα LLCInvest κατέχουν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα με ηλεκτρονική διεύθυνση το LLCInvest — ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται Revival of Maritime Traditions — διαχειρίστηκε την κατασκευή.

Βίλα Σέλγκρεν

Μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή στους ντόπιους ως «Dacha του Πούτιν».

Η Villa Sellgren, στον Κόλπο της Φινλανδίας κοντά στο νησί Lodochny, ανήκει στον Sergey Rudnov, γιο ενός παιδικού φίλου του Ρώσου προέδρου, μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται North, σύμφωνα με εταιρικά αρχεία.

Ο Rudnov φαίνεται να έχει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru στο όνομά του.

Το υπερπολυτελές γιοτ

Αυτό το γιοτ 46 μέτρων και αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια, κατασκευάστηκε το 2015 από την Sanlorenzo.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης σκαφών MarineTraffic, το Shellest ταξιδεύει συχνά μεταξύ Gelendzhik, της παραθεριστικής πόλης κοντά στο παλάτι του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Σότσι.

Ανήκει σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Revival of Maritime Traditions και έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως συνδεδεμένος με τον Πούτιν.

Πηγή: Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top