Ερντογάν: Πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ανεβάζει τα επίπεδα απειλής εναντίον της Ελλάδας

Στην ακραία κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκβάλλει η δημοσκοπική κατάρρευση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να επιδίδεται σχεδόν καθημερινά σε μια πλειοδοσία απειλών κατά της Αθήνας. Η έκρηξη του πληθωρισμού που άγγιξε το 73%, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές των καυσίμων επιτείνουν την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων πολιτών και μαζί την κατάρρευση της εθνικής τους οικονομίας, ενισχύοντας την ίδια ώρα την ανάγκη αντιπερισπασμού για την Άγκυρα.

Στο εκρηκτικό, εσωτερικό τοπίο της γειτονικής χώρας προστίθεται και η συσσωρευμένη φθορά στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αδιάλειπτα από το 2003 στο τιμόνι της χώρας, έχοντας, όμως, για πρώτη φορά -στα σχεδόν είκοσι χρόνια της κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή της χώρας- τοv φόβο της ήττας.

Την εντύπωση του «τέλους της Ιστορίας» για τον Πρόεδρο Ερντογάν ενισχύει και η αδυναμία του να ανατάξει τις κομματικές δυνάμεις του, παρότι ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για τις εκλογές του 2023 στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας κι ενώ απομακρύνεται το όραμά του για τους εορτασμούς των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, με τον ίδιο ως Πρόεδρο της χώρας να επιθυμεί να εκτοπίσει τον Κεμάλ Ατατούρκ από το «θρόνο» του εθνάρχη.

Στην πραγματικότητα, μια θέση στο πάνθεον της τουρκικής πολιτικής Ιστορίας δεν θεωρείται μάλλον δεδομένη για τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέτουν εκτός του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών, οι οποίες μάλιστα φημολογείται εντόνως πως θα διεξαχθούν πρόωρα.

Τελευταίο εύρημα, το οποίο επιβεβαιώνει την υποχώρησή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προτιμήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης ήταν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», σύμφωνα με την οποία ο εν ενεργεία Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Τουρκίας, καθώς εμφανίζεται να χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τα 4 εκλογικά δίδυμα

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% των ψήφων απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, εκλεγμένο -με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – δήμαρχο της Άγκυρας, ο οποίος συγκεντρώνει το 50,3%.

Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Ερντογάν, 39,4%, το οποίο ωστόσο δεν του εξασφαλίζει την πρωτιά, σε σύγκριση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος συγκεντρώνει το 46,7% των ψήφων.

Κλείσιμο

Το 40,9% συγκεντρώνει ο Ερντογάν απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ωστόσο, έστω και με μικρή διαφορά, του κλέβει την πρωτιά με 43,2%.

Τέλος, 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αντιμαχόμενος τον ηγέτη των «Κεμαλιστών», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον Κιλιτσντάρογλου, να συγκεντρώνει το 42,7% των ψήφων.

Η πρωτοφανής υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του ΑΚΡ, δηλαδή του κόμματος του Προέδρου Ερντογάν, σε συνάρτηση της μαζικής απογοήτευσης -ακόμη και ψηφοφόρων του στο στενό πυρήνα- εξαιτίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση της επιθετικής του ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα δια στόματος Ερντογάν, στην προσπάθειά του να αναζητήσει μια βαλβίδα εξαέρωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Επισκεπτόμενος την πόλη Βαν χθες το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε, όσα συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Μάρτιο.

«Επανάληψη» του 1922

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν σαν άνδρες και συμφώνησαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου και στη συνέχεια εκτοξεύοντας νέες απειλές προς την Ελλάδα ανέφερε πως «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

«Εγώ σε φιλοξένησα σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για το F-16… Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη. Η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια… Όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, αναζητώντας πίσω από τον κ. Μητσοτάκη το άλλοθι της ακραίας κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, «πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο τον Μπαχτσελί στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου, ξέρετε πού, και φαίνεται πώς το κατάλαβαν», παρατήρησε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ εστιάζοντας για άλλη μία φορά στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως «ανοίγετε βάσεις και λέτε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας… Όλο ψέματα λέτε».

Προκλήσεις και στα ΜΜΕ

Πλην του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ανεβάζει μέρα με την μέρα ολοένα και περισσότερο τα επίπεδα έντασης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε βασικό εργαλείο υπεράσπισης του «δεσποτικού αναθεωρητισμού» του Προέδρου Ερντογάν έχουν μετατραπεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, τα οποία φτάνουν μέχρι του σημείου να αμφισβητούν στα πρωτοσέλιδά τους την ελληνική κυριαρχία σε αρκετά νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που επικαλούνται, η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει στη διεκδίκηση 22 νησιών βάσει της «Συνθήκης της Λοζάνης», με τη «Yeni Safak» να ηγείται της προπαγάνδας, ισχυριζόμενη πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά.

Χρησικτησία στα νησιά

Στο ίδιο πνεύμα, η «Milliyet» υποστηρίζει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», τη στιγμή που η «Yeni Safak» αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Βουτιά για τη λίρα

Παρά τις μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της Άγκυρας, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ) το Σάββατο, φτάνοντας στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Birgun», αντικατοπτρίζοντας δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 268%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας, η οποία επιζητά την μεγάλη επανεκκίνηση.

Με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

Με αυτά τα δεδομένα, ως κρίσιμο επισημαίνεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 29-30 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, στην Μαδρίτη, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει να αξιοποιήσει την παραπάνω συνάντηση, με στόχο να αμβλύνει τις συνθήκες διεθνούς απομόνωσης, την οποία βιώνει κυρίως λόγω της προκλητικής στάσης του απέναντι στην Αθήνα.

Πάντως, καλύτερα εξελίσσονται τα «ανοιχτά μέτωπα» της Ε.Ε., με εξαίρεση το Γ.Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο τελευταίος (και όχι για πρώτη φορά) εξέφρασε «θεμιτές ανησυχίες», από πλευράς της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Δημοκρατίας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη πως το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά», για να επιλύσει τα «θεμιτά» ζητήματα που θέτει η Τουρκία.

Σημειωτέον ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές «με ανοιχτές αγκάλες», αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους. Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

«Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση», κατέληξε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στο ενδιάμεσο, επίσκεψη στα Κατεχόμενα πραγματοποιεί από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και εκπρόσωπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ούστελ, τον «υπουργό Εξωτερικών», τους εκπροσώπους της «κυβέρνησης» και εκπροσώπους οργανώσεων.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top