Ερντογάν: Έναρξη νέας Τουρκικής εισβολής κατά των Κούρδων στην Συρία – «Καρφιά» και για την Ελλάδα

Νέα εισβολή στη Συρία από τον τουρκικό στρατό είναι και επίσημα γεγονός καθώς πριν λίγη ώρα ο Ρ.Τ.Ερντγοάν την προανήγγειλε χωρίς βέβαια να εξαιρέσει για ακόμα μια φορά την… Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Την ίδια ώρα η Άγκυρα προχωράει για άλλη μία φορά σε διαστρέβλωση της αλήθειας σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «κατάχρηση συμμαχιών».

«Εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος (υπαινιγμός για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών)

όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται», αναφέρει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στο ανακοινωθέν προστίθεται πως «ξεκαθαρίσαμε ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Αδιαφορώντας πλήρως για τις αμερικανικές αντιδράσεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει άτυπα ξεκινήσει την νέα εισβολή στην Συρία με σκοπό να προασπίσει τα (κατά την δική του έννοια) συμφέροντα και πιο συγκεκριμένα να χτυπήσει τις κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται στα νότια σύνορά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αποφάσισε τη διεξαγωγή της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Εκεί συγκεντρώνονται οι δυνάμεις των κουρδικών ένοπλων ομάδων (και πρώην σύμμαχοι των ΗΠΑ).

Σε δήλωση μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε πει:

«Σύντομα αρχίζουμε να κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ελλείποντα μέρη του έργου που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών σε βάθος 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας.

Είναι το κέντρο συχνών επιθέσεων, παρενόχλησης και παγίδων κατά της χώρας μας και των ασφαλών ζωνών μας.

Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην κορυφή της επιχειρησιακής μας προτεραιότητας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι δυνάμεις πληροφοριών και ασφαλείας μας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους», είπε.

Πάντως σήμερα τμήματα του τουρκικού στρατού έχουν ήδη περάσει τα σύνορα και έχουν εισέλθει σε ορισμένες περιοχές της Συρίας. Παρατηρήθηκαν αυτοκινητοπομπές με οπλισμό και στρατιώτες. Ένα στρατιωτικό κομβόι καταγράφηκε κοντά στο χωριό Ελ Σαλαμέ.

Ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι μισθοφόροι του από τρομοκρατικές οργανώσεις, επιτέθηκαν με βαρύ πυροβολικό και ρουκέτες σε πολλά χωριά στη βορειοδυτική περιοχή του Κυβερνείου της Αλ Χασάκα.

Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός και οι τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με αυτόν, βομβάρδισαν χθες το απόγευμα με βαρύ πυροβολικό τα σπίτια και τις περιουσίες πολιτών κοντά στα χωριά Dada Abdel και Al Nuwaihat, βόρεια της πόλης Αμπού Ρασίν στη βόρεια περιοχή που οδήγησε σε υλικές απώλειες σε δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα.

Οι πηγές τόνισαν ότι οι πύραυλοι και βόμβες που εκτοξεύθηκαν από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν συνδυαστικά με το πυροβολικό τις προαναφερθείσες περιοχές αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana.

Το πιο σημαντικό είναι ότι την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν «εξαιρετικά» από την ανακοίνωση (για την έναρξη εισβολής στην Συρία).

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε.

Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντουζάρικ τόνισε την απόρριψη από τον διεθνή οργανισμό οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής δράσης στη Συρία, είτε από την Τουρκία είτε από οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Πάντως ο Ερντογάν δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε ότι θεωρεί ότι είναι τουρκικό ενώ δίπλα του έχει και το στρατιωτικό σύστημα στην Τουρκία αλλά και υποστηριζόμενο από την συνεχή ανάπτυξη της πολεμικής τους βιομηχανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top