Γαλλικές εκλογές: Πως ψηφίζουν οι Γάλλοι ανά ηλικιακή ομάδα

Η χώρα -και μαζί με αυτή ολόκληρη η ΕΕ- βρίσκεται αντιμέτωπη ενώπιον ενός déjà vu υπαρξιακού διλήμματος «Μακρόν ή Λεπέν» στην κάλπη αυτής της Κυριακής.

Παραδοσιακά σχεδόν, οι Γάλλοι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών τείνουν να ψηφίζουν σταθερότητα και να επανεκλεγούν τον εκάστοτε εν ενεργεία πρόεδρο, εφόσον αυτός διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Κι αυτό ακρβώς συνέβη ήδη στον πρώτο γύρο των φετινών προεδρικών εκλογών, όπου ο κεντρώος-νεοφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν ήταν μακράν ο πιο δημοφιλής σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στους δε άνω των 65 ετών -όσους δεν αγγίζει δηλαδή η εξαγγελία του για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης- είχε διπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο της Λεπέν.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στράφηκε αλλού.

Η Μαρίν Λεπέν είχε τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις στις ηλικιακές ομάδες 35-49 και 50-59 ετών.

Ο προεδρικός υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν επικράτησε κατά κράτος στους νέους ψηφοφόρους, ηλικίας 18-24 και 25-34 ετών.

Ειδικά σε αυτές τις τελευταίες δύο κατηγορίες, ο Μακρόν είχε έναντι των δύο βασικών αντιπάλων του στον πρώτο γύρο τις χειρότερες επιδόσεις, με την αρχηγό της γαλλικής δεξιάς να κατακτά τη δεύτερη θέση.

Ως εκ τούτου, το ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» του εκλογικού σώματος στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών αυτής της Κυριακής και το ποσοστό της αποχής θα είναι αυτά που θα αναδείξουν τον νικητή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top