ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της έκθεσης προόδου για την Τουρκία

Οργισμένα απαντά η Τουρκία στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της χώρας που εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Άγκυρα απορρίπτει ως μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράζονται στην έκθεση, υποστηρίζοντας ότι αγνοούν την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Χαρακτηρίζει δε «αβάσιμες» τις απόψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση και αναφέρονται στην κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν ωφελούν».

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων» και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ «προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επί του παρόντος αντίθετη στάση. Στάση η οποία σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο Ευρωκοινοβούλιο κάνοντας τρομοκρατική προπαγάνδα και στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το Ευρωκοινοβούλιο έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Η Άγκυρα διαμηνύει στην ανακοίνωση της ότι περιμένει από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και στο μεταναστευτικό.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικών βημάτων σε αυτά τα θέματα αποτελεί νέο παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το μόνο που πετυχαίνει είναι να βλάπτει την εικόνα του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top