Ιντερπόλ: Τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία θα καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών

Ένας μεγάλος αριθμός των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της Ιντερπόλ, κάνοντας έκκληση στις χώρες να παρακολουθούν την πορεία τους.

«Η μεγάλη διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα προκαλέσει την εξάπλωση των παράνομων όπλων μετά τον πόλεμο», είπε ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ, μιλώντας στην Ένωση αγγλοαμερικανικού Τύπου στο Παρίσι.

«Οι εγκληματίες ήδη, αυτή τη στιγμή, επικεντρώνονται σ’ αυτό» συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «ένας πιθανός προορισμός» των όπλων, επειδή οι τιμές τους στη μαύρη αγορά είναι πολύ πιο υψηλές στην Ευρώπη και ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν στείλει τόνους στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, η οποία προσπαθεί εδώ και τρεις μήνες να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι ελέγχουν ήδη μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους στα νότια και τα ανατολικά.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στους Ουκρανούς προηγμένα συστήματα εκτοξευτήρων ρουκετών, αλλά και πυρομαχικά που θα τους βοηθήσουν να πλήττουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους στο πεδίο της μάχης.

«Ακόμη και τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατιωτικούς, ο βαρύς οπλισμός, θα είναι διαθέσιμα στην αγορά των εγκληματιών», υποστήριξε ο Στοκ. «Ενθαρρύνουμε ήδη τις χώρες μέλη (σ.σ. της Ιντερπόλ) – και έχουμε μια βάση δεδομένων για τον διαμοιρασμό πληροφοριών για τα όπλα – να χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις δεδομένων, επειδή καμία περιοχή ή χώρα δεν μπορεί να το αναλάβει μόνη της» προσέθεσε, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Οι εγκληματίες για τους οποίους μιλάω δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο και επομένως τα όπλα αυτά θα τα εμπορεύονται μεταξύ ηπείρων».

Λόγω του πολέμου παρατηρούνται κλοπές λιπασμάτων, σε μεγάλη κλίμακα, ενώ κυκλοφορούν και περισσότερα παραποιημένα αγροχημικά προϊόντα, επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές τους. Για τον ίδιο λόγο παρατηρείται επίσης αύξηση στις κλοπές καυσίμων στην Ευρώπη, είπε ο επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top