Η Βουλγαρία επιμένει στο βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ

Η Βουλγαρία δεν θα προχωρήσει στην άρση του βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ μετά από συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρέλι.

Ο Πέτκοφ, η κυβέρνηση του οποίου έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο χθες Τετάρτη, απέρριψε τις κατηγορίες ενός πρώην συμμάχου του κυβερνητικού συνασπισμού ότι ήταν έτοιμος να άρει το βέτο της Βουλγαρίας, αγνοώντας τα εθνικά συμφέροντα.

«Η Βουλγαρία έχει τρεις σαφείς προϋποθέσεις εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο στο ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο Πέτκοφ σε δημοσιογράφους.

«Συνεργαζόμαστε για να δούμε αν θα ήταν δυνατόν η ΕΕ να είναι εγγυητής για την τήρηση αυτών των όρων», συμπλήρωσε.

Η Σόφια ασκεί πιέσεις στην γειτονική της χώρα να εγκρίνει συνταγματικές εγγυήσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των Βουλγάρων που ζουν στα Σκόπια, καθώς και να καταγραφεί πρόοδος σε ορισμένες ιστορικές διαφορές.

Η Βουλγαρία αρνήθηκε το 2020 να εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ εξαιτίας διαφωνιών αναφορικά με την ιστορία και τη γλώσσα.

Ο Βαρέλι, στην τέταρτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία τους τελευταίους έξι μήνες, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση για την άρση του αδιεξόδου για τα ενταξιακά σχέδια των Σκοπίων.

Οι σύμμαχοι της Βουλγαρίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πιέζουν για μια συμφωνία που θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων στην επόμενη σύνοδο κορυφής της

ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα και η οποία θα συμβάλει στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι επιστρέφω συνέχεια σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση, κάτι που είναι πολύ απογοητευτικό», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top