Γαλλία: Τέλος εποχής για το θρυλικό καμπαρέ «Lido» στα Ηλύσια Πεδία

Το μυθικό καμπαρέ «Lido» στα Ηλύσια Πεδία, γνωστό για τις εξωτικές του παραστάσεις, βάζει λουκέτο εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η νέα ιδιοκτησία του, η μεγάλη γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Accor, ανακοίνωσε ότι το κτίριο που στεγάζει το κλαμπ, θα αλλάξει χρήση και θα μετατραπεί σε μοντέρνα αίθουσα μουσικών συναυλιών, χωρίς φαγητό και ποτό.

 

Το «Lido τελείωσε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η αλυσίδα «Accor» σκοπεύει να το μετατρέψει σε χώρο για άλλες μουσικές εκδηλώσεις.

Το θρυλικό καμπαρέ ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου του 1946 από τους αδελφούς Ζοζέφ και Λουί, όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος σχολιάζοντας ότι η παριζιάνικη νυχτερινή ζωή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το «Lido».

 

Οι χορεύτριες ντύθηκαν στα μαύρα και στήθηκαν έξω από το καμπαρέ

Το Σάββατο, οι χορεύτριες του καμπαρέ ντύθηκαν στα μαύρα και στήθηκαν έξω από το καμπαρέ για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση της νέας διεύθυνσης να το μετατρέψει σε χώρο μουσικών εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια έδωσαν μία μίνι παράσταση με το κοινό να τις επευφημεί.

Οι χορεύτριες διένειμαν επίσης φυλλάδια στους περαστικούς στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, ζητώντας την συμπαράστασή τους την ώρα που η η ανεργία τους χτυπά την πόρτα.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χορεύτριες του άλλου διάσημου παριζιάνικου καμπαρέ «Moulin Rouge», σε ένδειξη αλληλεγγύης.

 

Θα απολυθούν 157 από τους 186 εργαζόμενους

Η αλυσίδα ξενοδοχείων «Accor» επιβεβαίωσε την απόλυση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού -συνολικά 157 από τους 186 εργαζομένους, κυρίως του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Οι πελάτες του «Lido» χάζευαν τα εντυπωσιακά κοστούμια που φορούσαν οι χορεύτριες, τα πολύχρωμα φτερά με τα οποία λικνίζονταν, τα χαμηλά φώτα, τα ειδικά εφέ, σε συνδυασμό με τους άριστους επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και σχεδιαστές.

Κάθε χρόνο, περίπου 600.000 άτομα επισκέπτονταν το παριζιάνικο καμπαρέ. Το Lido, που βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, έχει φιλοξενήσει πολλά διάσημα ονόματα.

Από την ίδρυση του , δεν ήταν μόνο ένα καμπαρέ , αλλά ένας χώρος για επιδείξεις μόδας, για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Έλτον Τζον.

Σε έναν χώρο περίπου 7.500 τετραγωνικών μέτρων σε έξι ορόφους, το κτίριο διαθέτει 1.150 θέσεις, και είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο έτσι ώστε η σκηνή να είναι πλήρως ορατή από κάθε κάθισμα.

Μαζί με τους τραγουδιστές και τους χορευτές, εμφανίζονταν στη σκηνή του και διάφορα εξωτικά ζώα.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα της πανδημίας της νόσου Covid, το ταμείο άρχισε να αδειάζει.

Ανοιχτό όλο το χρόνο, την περίοδο των παχέων αγελάδων, το Lido δέχτηκε σφοδρό πλήγμα από την πανδημία της νόσου Covid-19, που έβαλε φρένο στον τουρισμό και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top